Information till Boende

På denna sida hittar du svar på de vanligaste frågorna som vi får av våra boende.dekorationwebb

Hur fungerar städningen av gemensamma tvättstugor?

BOKNINGSREGLER

I de flesta områden har du möjlighet att boka totalt 8 tillfällen per månad, och max en tid i taget.
Tvättiden är normalt 3 timmar och i de flesta tvättstugorna får du ha kvar kläderna i torktumlare och torkskåp en timme efter att din tvättid gått ut. En tvättid måste påbörjas inom 30 minuter, gör den inte det kan tiden bokas och nyttjas av annan hyresgäst.

För dom fastigheter som har möjlighet för digital bokning hittar du länk till detta här: Boka Tvättstuga

TRIVSEL

Alla skall hjälpas åt att hålla rent och fint i tvättstugan. I grunden handlar det om att du lämnar tvättstugan så som du själv önskar möta den. Städa efter dig, stäng fönster och släck lamporna. Man får inte röka eller ha med sig husdjur in i tvättstugan.
Var rädd om maskinerna så att de fungerar även nästa gång du ska tvätta. Använd tvättpåse när du tvättar bygel-bh. Färga och blek inte kläderna i tvättmaskinerna. Tänket om att någon annan städar håller inte, inte heller att det är någon annans sak att felanmäla saker som gått sönder. En lapp på maskinen är förvisso bra för att informera andra hyresgäster om att nått är fel, men det hjälper inte oss som hyresvärdar.

Ring oss eller surfa in på hemsidan för felanmälan och komplettera sedan gärna (dock ej nödvändigt) upp med en lapp på den trasiga utrustningen. Vid felanmälan önskar vi få den felkod som visas i displayen på maskinen.

 Hur lång är uppsägningstiden på min lägenhet?

Tre månader. Uppsägningen räknas alltid per månadsskifte. Uppsägning ska ske skriftligt. Ny adress och telefonnummer (gärna flera) dit spekulanter kan vända sig för att bestämma tid för visning av lägenheten ska uppges. Enligt hyreslagen är man skyldig att visa sin lägenhet för intressenter.

 Var anmäler man fel i lägenheten man vill ha hjälp med?

balkongwebbI första hand använder du felanmälan via länken här. I andra hand med något mer akuta ärenden ringer du vår felanmälan på telefon 08-36 12 57. Den är bemannad måndag-fredag mellan 09.00-11.00.

 Vad gör jag om jag inte fått min hyresavi i tid?

Hyresvärden har ingen skyldighet att skicka ut hyresavier utan gör det som en extra tjänst. Hyran måste betalas även om du inte fått någon avi. Kontakta Fastighetsägarna Service på 08-61 77 600 vardagar 09.00-11.00 för att få en kopia skickad.

 Vad händer om jag betalar hyran för sent?

Vi skickar ut ett inkassokrav (160:- i dagsläget) och om hyran då inte betalas omgående skickar vi det vidare för indrivning. Om hyran ofta betalas sent så kan man riskera sin hyresrätt och bli uppsagd.

 Kan jag byta min lägenhet med någon som inte bor hos er?

nummerwebbJa, men du måste ansöka skriftligt om att få byta. Vi ställer samma krav på den du vill byta med, som vi ställde på dig när du blev vår hyresgäst. Du måste alltid lämna en bytesansökan som skall godkännas av oss och den andra hyresvärden. Ansökan finner du under blanketter här.

 Får jag hyra ut lägenheten i andra hand?

Ja, om du har vårt skriftliga godkännande. Hyr du ut i andra hand utan att ha tillstånd riskerar du att bli uppsagd. Du måste alltid ansöka om att hyra ut i andrahand. Ansökan finner du under blanketter. Tänk också på att ett speciellt kontrakt måste upprättas (finns att köpa i bokhandeln). Andrahandsuthyrning får aldrig vara förenad med besittningsrätt. Uthyrningen måste vara tidsbegränsad. Du måste ha godtagbara skäl för att hyra ut i andra hand, t ex studier/arbete på annan ort eller om du vill pröva att vara sambo.

 Får jag måla och tapetsera om i lägenheten?

Ja, om det utförs på ett fackmannamässigt sätt. Vi föredrar att man tapetserar där det tidigare satt tapeter och målar där det tidigare var målat. Om material och färgval skiljer sig från det ”normala” kräver vi att du återställer lägenheten vid avflyttning eller också faktureras du för kostnaden att återställa lägenheten.

Har ni huvudnycklar till lägenheten?

Nej, vi har inga nycklar till lägenheten, om du förlorar nycklar eller låser dig ute måste du vända dig till låssmed.

Ingår el i hyran?

Nej, hushållsel och ev gas får man teckna eget abonnemang för. För alla fastigheter i Stockholm kontaktar du Fortum. För fastigheter i Sundbyberg kontaktar du Vattenfall.

Hur söker man lägenhet hos er?

Våra lediga lägenheter läggs ut på denna hemsida eller handläggs av bostadsförmedlingen i Stockholm.

Kan man få P-plats hos er?

Ja, men det är inte alltid det finns någon ledig. Om så sker meddelar vi detta här.

Om man hyr en p-plats hos oss så är man berättigad att stå på den platsen man betalar för. Om någon obehörig har ockuperat platsen så får man inte ställa sig på någon annan plats eller på tex en innergård eller liknande. Leta reda på en ledig plats på gatan eller allmän betalplats och ring sedan och anmäl den felparkerade bilen till parkeringsbolaget Q-Park. Ni ser på skyltarna vid fastigheten om ni bor i ett hus som har avtal med dessa. Deras telefonnummer är 0771-96 90 00.

Vad gör jag med grovsopor?

Det är absolut förbjudet att slänga grovsopor i källargångar och runt sopkärl. Som hyresgäst får du åka till en Återvinningscentral och lämna in soporna själv. Via länken här hittar du närmsta ÅVC och kan läsa mer om vad som gäller.

Om jag fått skadedjur i min lägenhet, vad gör jag då?

Kontakta Anticimex på tel 08-517 633 00, eller gå in på www.anticimex.se.

Om jag störs av renoveringsarbeten i fastigheten som jag bor i, vad har jag som hyresgäst då för rättigheter?

Generella riktlinjer enligt följande:

Vid renoveringsarbeten i ditt badrum som gör att du inte kan använda det överhuvudtaget drar vi av 40 % av hyran för den tid du inte kunnat utnyttja faciliteten. Vi ordnar även med temporär lösning för toalettmöjlighet.

Vid renovering i kök gäller samma som ovan. Om renovering sker i badrum och kök samtidigt drar vi av 100 % av hyran för tid du inte kunnat använda faciliteterna.

Kommentarer är stängda.